v
a n d i e v a n v a n d i e p e n
       
pé de jong sr
monsternemer

Pé de Jong is eens door ons getruct tijdens het monsternemen. Het leverde een voor die tijd ongehoord resultaat op van 1701 gram vet. We kwamen niet zo vaak boven de 1000 gram, dus dit was echt een topscore. Het ging zo: De monsternemer kwam toen Trien 12 op de top van zijn (koeien waren bij ons mannelijk) productie was. Trien 12 was ook een plezierige koe om te melken, dus nam ik die als eerste. Pa kwaad, want zijn plan was om hem als laatste te melken zodat hij een ietsje meer zou geven. Ik was begonnen voor pa er erg in had. De melkgift was redelijk, maar niet spectaculair: 13.2 liter.
De volgende ochtend werd mij te verstaan gegeven van Trien 12 af te blijven. Herm zou hem melken, en wel als laatste. Ook begonnen we een half uurtje later dan normaal. Toen Trien 12 eindelijk aan de beurt was, stond hij zowat op knappen. Herm had al gauw het schuim tot over de rand, dus Pé nam de emmer over en woog alvast de hoeveelheid af. Daarna molk Herm de rest, nog een paar liter.
En toen ging Pé de Jong de fout in. Hij nam het melkmonster van de laatste paar liter. Die zijn anders van samenstelling dan de eerste liters. Het resultaat: 's morgens 18.6 liter, totaal dus 31.8 liter. Met een ongekend vetpercentage van 5.35%.
Tegenwoordig* haalt Herm scores van boven de 2000 gram vet zonder monsterfouten, maar die topper van 1701 gram staat in mijn geheugen gegrift.

* Dit stukje dateert uit de tijd dat Herman en Clari nog een boerderij in België hadden.