|
Datum |
22 september 2007 |
Locatie |
Gemeentehuis, Heereweg 254, Lisse |
Organisatie |
Marian Castenmiller (i.s.m. Hardraverijvereniging Lisse en Volksuniversiteit Lisse |
Tekst |
Leni Lagerberg, Lisse (winnares 2007) en Pieter van Diepen, Leiden (winnaar 2006 en auteur 2007) |
Voorlezer |
Huug Tielemans, Lisse (oud-docent Nederlands) |
Kasteel Keukenhof
1. Omringd door acacia’s, eikenbomen, lindebomen, een breedgetakte plataan waarvan de armen tot een prieel zijn geleid, seringen en ander bosschage staat een zeventiende-eeuwse hofstede van grote allure. De bouwstijl is eclectisch. Het ontwerp grijpt weliswaar op het neogotische gedachtegoed terug, maar in de detaillering is de invloed van de neorenaissance merkbaar.
2. Vroeger werden in de tuin eromheen verfijnde groenten verbouwd, zoals artisjokken, sjalotten, prinsessenbonen, courgettes en komkommers. Van bonte eenjarigen werden kunstige bloemenmozaïekbedden gemaakt.
3. Het huis werd een kasteel, toen er in de negentiende eeuw torens op werden gezet. De familie Van Pallandt vernieuwde halverwege de eeuw de muur om de bloementuin. Het daaropvolgende jaar werd de eerste steen gelegd voor een Zwitsers speel- of tuinhuis. Een allee van rododendrons leidt je ernaartoe. De zoon van de Van Pallandts, jonker Frederik, is in het huis gaan wonen nadat hij geestelijk meer en meer derangeerde. Hij leidde er een teruggetrokken leven te midden van exotische gewassen en wijngaardslakken. Heden ten dage doet het tuinhuis dienst als theehuis. In de bloementuin met begonia, geranium, look-zonder-look et cetera wordt jaarlijks een pioenenshow georganiseerd.
4. Het kasteel herbergt een imposante collectie fin-de-sièclemeubilair, chique chaises longues en fragiele fauteuils en porselein mooier dan het mooiste wedgwood, tentoongesteld in een kabinet met een feeërieke schouw en met goudleer beklede wanden.
5. Na het verscheiden van de laatste eigenaar kwam het in handen van een stichting, die zorgt dat er gelden binnenkomen voor het onderhoud. Het kasteel is bijvoorbeeld een populaire trouwlocatie. Op het terrein is jaarlijks een kerstmarkt en sinds 2005 het “Castlefest”, dat geïnteresseerden uit alle hoeken van de wereld trekt: uit het Middellandse Zeegebied, uit de Benelux-landen, Twente, Drenthe en uit ’s-Hertogenbosch, u weet wel, van de Bossche bollen.
6. Goed voor het kasteel, maar ook voor Lisses horeca. Want een substantieel deel zal iets nuttigen in het bollendorp¹. Een exquise lunch met gekonfijte liflafjes in een chic grand café, een copieuze maaltijd in een pittoresk oud-Hollands restaurant met oudroze pluchen tafelkleedjes, en dan ten minste een driegangendinertje met een stevige lendenlap en boerderijijs toe, of een pizzaatje en een cappuccino bij de italiaan².
Maar... wie het kasteel wil bezoeken, vergete het Laarzenpad niet!
PS Het kasteel met zijn gefrijnde natuurstenen kaderstenen rond de toegangsdeur heeft ook gediend als decor van diverse films, zoals “Ellis in Glamourland”.
Uitslag
1. Bert Jansen, Bussum (7 fouten)
2. BRené Dijkgraaf, Harderwijk (12 fouten)
3. Tineke Hartman, Zandvoort (22 fouten)
4. ex aequo (en beste lokalo's) Madeleine Elenbaas en Ineke Rewijk (25 fouten)
6. Marga Nieuwendijk, Hillegom (27 fouten)
Opmerkingen
¹ In Lisse 2007 kwam de Bollenstreek voor, met een hoofdletter (staat zo in het Groene Boekje). Nu bollendorp, met een kleine letter: geen (aardrijkskundige) eigennaam, maar een soortnaam. Bollendorp met een hoofdletter bestaat wel, in Noord-Holland!
² Het Groene Boekje is hier duidelijk over: een Italiaan is een inwoner van Italië, een italiaan is een Italiaans restaurant. Van Dale vindt iets anders: een Italiaan is iemand uit Italië én een Italiaans restaurant, een italiaan is een rondreizende muzikant.
|
|
|