p
i e t   v a n   d i e p e n      
     
   
8e deventer dictee 2008
   
 
Datum 6 maart 2008
Locatie Stadhuis, Grote Kerkhof 4, Deventer
Tekst Bastiaan Hokkink en Alex Zwalve (beiden ex-winnaar DD)
Voorlezer Andries Heidema (burgemeester van Deventer)
Juryvoorzitter James van Lith de Jeude (oud-burgemeester van Deventer)


Het grote goud

In dit jaar van de Olympische Spelen, waarin in boerkini's gehulde Oekraïense waterpoloërs tijdens de openingsceremonie hand in hand zullen lopen met een schwadronnerend rugbyvijftiental van Sri Lankaanse afkomst, worden de svarabhaktivocalen van de sporters door het gesofisticeerde journaille opgetekend.

Om gouden medailles binnen te slepen zullen sportbeoefenaars hun
van-negen-tot-vijfmentaliteit moeten overwinnen en gaan sonjabakkeren; denk bijvoorbeeld aan de wielrenners die voor¹ de start van de Vuelta helemaal naar Deventer moeten afreizen: zij kunnen zich niet overgeven aan excessief beladen borden met biefstukken stroganoff, noch mogen zij toosten met nymfomane breezersletjes.

De belangstelling voor het edelmetaal is van alle tijden, of het nu gaat om in bladgoud uitgevoerde Bijbelteksten, het vroegchristelijke gebruik om aurum op te lossen in koningswater, de verwerking tot ovale sieraden met zirkonium of toepassingen in de moderne elektronica: zolang er ad remme entrepreneurs onder de wolkeloze hemel rondlopen die coûte que coûte willen profiteren, staat het bezit van goud garant voor een continue stroom aan inkomsten.

In de liefde speelt de precieuze delfstof eveneens een belangrijke rol: de ontplooiing van de matrimoniale status begint meestentijds met het ringeloren van de partner in stadhuizen als deze, waarna de kersverse eega zich heeft te gedragen als een tamme duif; bij uitspattingen anderszins krijgt het woord 'afvloeiingsregeling' al snel een volstrekt nieuwe betekenis, waarin vulpennen van echtscheidingsadvocaten een belangrijke rol vervullen.

Desalniettemin leiden alle zo-even uitgesproken en hopelijk goedgenoteerde² zinnen tot een vergulde apotheose in deze zaal: academicus of doe-het-zelver, in deze ruimte bevindt zich iemand die na deze tantaluskwelling huiswaarts keert met het door velen verafgode schrijfgerei dat als hoofdprijs ten deel valt aan degene die erin slaagt een minimaal aantal fouten te maken. Voor deelnemers die niet in de prijzen zijn gevallen ten slotte nog het olympische motto ter overpeinzing: meedoen is belangrijker dan winnen!

Uitslag
1. Pieter van Diepen, Leiden (3 fouten: coûte-que-coûte (2!) en goed genoteerde; winnaar na barrage, 10-7)
2. René Dijkgraaf, Harderwijk (3 fouten: zyrkonium, entrepeneur, goed genoteerde)
3. Hans Bliek, Eindhoven (4 fouten)


Noten

¹
 De burgemeester sprak dit tot driemaal toe nadukkelijk uit als ‘vóór de start...’, waardoor ik accents aigu schreef. Dat werd niet fout gerekend.

² 
Goedgenoteerd staat noch in het Groene Boekje, noch in Van Dale. De jury baseerde zich op analogie met ‘goedgeschreven’, dat wel aan elkaar in het GB staat. M.i. moet ‘goed genoteerde’ (hier) los.

deventer dictee 2008