v
a n d i e v a n v a n d i e p e n
       
siempie bosman
kalverenschetser

Wanneer er bij ons kalveren geboren waren, kwam Siem Bosman voor de Rundveefokvereniging hun zwarte vlekkenpatroon intekenen op lege voorbeeldformulieren. Eén zijkant, andere zijkant. Zo kwam hun identiteit in het dossier te zitten.

Net als Trijntje Baas had Siempie een bochel; hij liep heel krom voorovergebogen, voor mijn idee met zijn hele hoofd lager dan zijn schouders. Kan die vergroeiing ook effect gehad hebben op zijn stembanden? Hij had een vreemd afgeknepen hoog stemgeluid. Bij het kalverenschetsen maakte dat weinig uit, maar ik weet nog precies hoe hij in het Oosthuizer kerkje (waar mam en ik in de winter met slecht weer naar toe gingen, met de bus vanaf Scharwoude) met zijn piepstem "Dauwt hemelen van boven" inzette.

Nico herinnert zich hem als de enige volwassen man die met tederheid over zijn vrouw praatte. Colomba heette ze en hij noemde haar liefdevol Duifje. Een verschrikkelijk onooglijk vrouwtje was het en hij was ook moeders mooiste niet, maar samen vormden ze een aandoenlijk span.

<door Ina>