v
a n d i e v a n v a n d i e p e n
       
naamsverwarring

< In de eerste aflevering van De komende en gaande man in het VdvVD-blaadje somde Nico een lijst op van mensen die hij en Piet zich herinnerden. Niet alle namen bleken helemaal te kloppen. >

Die zadenhandelaar Braas heb ik waarschijnlijk fout in mijn geheugen. Mam zei dat we zaden altijd gewoon van Bietenprak hadden. Was die vertegenwoordiger van de bij woordgrapjesliefhebbers bekende P. Pik Zaadhandel uit Hoorn, of zou dat te mooi zijn?
Maar toch, er staat me bij dat een verkoper een keer direct wou doorlopen naar pa die op de tuin aan het werk was. En dat Bertus het daar niet mee eens was. Hap. Ik denk zomaar dat hij Braas heette en zaden wilde slijten. Wie weet welke herinneringen hier allemaal door elkaar lopen?

< de VdvVD daarna: >
Het raadsel wie er nou gebeten is door Bertus, is wat mij betreft opgelost. Lia meldde dat Bertus wel vaker mannen naar de broekspijpen vloog, een bepaald soort mannen. Lia kon het type niet precies omschrijven maar ik kreeg de indruk dat ze sympathie voor Bertus koesterde. Het soort mannen dus dat ze zelf ook wel zou hebben willen durven bijten. Herm dacht dat Bietenprak, de vertegenwoordiger van zaadhandel Beemsterboer uit Warmenhuizen, Gert Braas heette en waarschijnlijk inderdaad eens gebeten was door Bertus. Mam zei dat Bietenprak Gert Laan heette. Volgens Lia was Ben Braas ook één van Bertus' slachtoffers. Hiermee is voor mij de cirkel rond. Laan of Braas, het maakte Bertus niet uit. Als Lia hem een seintje gaf, dan hapte hij wel toe.

De inseminator van de KI, die wij gewoon de KI noemden ("Is de KI al weest?", "Help jee de KI effe!"), was niet altijd dezelfde persoon, maar vaak was het Louis Klaver. Hij bracht het zaad via een hele lange buis in de baarmoeder in. Om dat te begeleiden stak hij zijn andere hand - of zeg maar arm, want hij ging tot zijn oksel naar binnen - in de anus van de koe. Ina heeft daarbij een beeld van een lange rubberen handschoen, zoiets als een lieslaars aan een verkeerd ledemaat. Ik zie meer de truc met de plastic zak voor me: bij het uit de koe komen zat die onder de stront, maar de KI trok hem binnenstebuiten van zijn arm af en kon dan een aan de buitenkant schone zak weggooien.

< de daaropvolgende VdvVD: >
De KI heette natuurlijk niet Louis maar Niek Klaver. Louis Klaver was tuinder en woonde op de Hulk op een eiland bij het viaduct. We moesten er wel eens heen om lootjes te verkopen. 's Avonds in donker bij regen en storm over dat hoge, doodenge bruggetje kruipen. Op weg naar de voordeur kwam je dan nog langs het verschietershondje, zo'n keffertje dat opeens vanuit het kruipgat in de schuur vlak voor je langs kwam schichten. Gelukkig kochten ze bijna altijd wel een paar lootjes.